2024 Kimlik Yenileme Ücreti Hangi Bankalara Yatırılır ?

Deniz

New member
2024 Kimlik Yenileme Ücreti: Gerçekten Adil mi?

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlerle çok önemli bir konuyu masaya yatırmak istiyorum. Belki de hepimiz bir şekilde etkileneceğiz, belki de bazılarımız zaten çoktan bu sürece girdi. 2024 yılı itibarıyla kimlik yenileme ücreti ödemek zorunda kalacağız, ancak ben buradayken, bu sürecin nereye gittiğini ve vatandaşları nasıl zor durumda bıraktığını sorgulamak istiyorum. Hadi hep birlikte bu durumu derinlemesine analiz edelim.

Kimlik Yenileme Ücretinin Yüksekliği: Adaletli mi?

2024’te kimlik yenileme ücreti artık 37 TL olacak. Ancak, hemen hemen herkesin kafasında aynı soru belirmeye başladı: Bu ücret gerçekten hak edilen bir miktar mı? Kimlik yenileme işlemi, normalde devletin vatandaşına sağlaması gereken bir hizmet değil mi? Peki, bu ücretin bir kısmı neden devlete, bir kısmı da bankalara gidiyor? 2024 kimlik yenileme ücretinin bankalara yatırılması zorunlu hale geldiği andan itibaren, bu durumun ne kadar etik olduğuna dair çok fazla tartışma başladı.

Benim kişisel görüşüm, bu ücretin tek başına fazla olduğu değil, uygulama biçiminin de sorgulanması gerektiği yönünde. Bu parayı devletin kendi kasasına koyması gerekirken, bankalara yatırılmasının zorunlu hale gelmesi, aslında kamusal hizmetin özelleştirilmesinin bir örneği değil mi? Bankalar zaten kendi hizmet bedellerini alırken, neden bir de devletin sunduğu bir hizmet için vatandaşın cebinden para alınmaya devam ediliyor?

Erkeklerin Bakış Açısı: Strateji ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Erkeklerin genellikle çözüm odaklı bakış açılarıyla tanınır, değil mi? Forumda bu konuda birkaç yorum aldım ve gördüğüm kadarıyla pek çoğu, “Bu ücret aslında makul. 2024 yılı itibariyle her şey zamlandı. Bankalara yatırılmasının nedeni de işlem süreçlerinin daha hızlı gerçekleşmesi için. Ayrıca, devletin bürokratik işlemleri yavaşlatma tehlikesine karşı bir önlem.” gibi düşüncelerle yaklaşmış. Ahmet isimli bir forumdaşım, bunun aslında zaman kaybını azaltan bir strateji olduğunu belirtiyor. Bankaların yaptığı işlemlerin hızlı olması, devletin yükünü biraz olsun hafifletebilir mi? Ahmet'in dediği gibi, belki de devletin tüm bu işlemleri kendi başına halletmeye çalışması durumunda daha da uzun sürebilecek bir sürece girebilirdik.

Ancak burada bence dikkat edilmesi gereken nokta şu: Bankaların bu süreçteki rolü tamamen ticari mi? Eğer öyleyse, bu ne kadar doğru bir yaklaşım? Yani, devletin asli görevi vatandaşına en iyi hizmeti sunmaksa, kimlik yenileme gibi basit bir işlemin bankalar üzerinden yapılmasının ne kadar verimli olduğu sorgulanabilir. Ayrıca, kimlik işlemi gibi devletin birinci derecede sunduğu bir hizmetin, yine vatandaşın cebinden alınarak özel sektöre devredilmesinin etikliği sorgulanabilir.

Kadınların Bakış Açısı: Empati ve İnsan Odaklı Yaklaşım

Kadınlar, genellikle konulara daha empatik bir bakış açısıyla yaklaşırlar. Bunu bu konuda da gözlemledim. Seda isimli bir forumdaşım, “Kimlik yenileme gibi basit bir işlem için dahi ücret talep edilmesi, yoksul kesimi daha da zor durumda bırakacaktır. Üstelik bu ücretin bankalara gitmesi, her vatandaşın bankacılık sistemiyle birebir etkileşime girmesini gerektiriyor. Kimi insanlar, hayatları boyunca hiç banka hesabı açmamış ve bu tür işlemlerden uzak durmuşken, bir anda onlara yönlendirilmesi, büyük bir zorluk olabilir,” diyerek daha insan odaklı bir bakış açısı sunuyor. Seda’nın söylediklerine katılmamak elde değil. Birçok kişi, bu tür işlemleri yaparken çeşitli engellerle karşılaşabiliyor. Yaşlılar, kırsal kesimde yaşayanlar, banka hesabı olmayanlar… Bunlar nasıl etkilenecek?

Bu tip bireyler için, devletin sadece bir kimlik yenileme işlemi sunmakla yetinmesi değil, tüm vatandaşları kapsayan, daha erişilebilir bir sistem oluşturması gerektiği düşüncesi oldukça önemli. Öyle ki, banka sistemini kullanamayan ya da kullanmak istemeyen insanlar için bu süreç daha da karmaşık hale gelebilir.

Zayıf Yönler ve Tartışmalı Noktalar: Gerçekten Gelişmiş Bir Sistem Mi?

Asıl soru şu: Devletin bu tür işlemleri özel sektörün ellerine bırakması, gerçekten gelişmiş bir sistemin parçası mı, yoksa tam tersi, bürokratik çöküşün habercisi mi? Bankaların işlem ücretleri ve komisyonları, kimlik yenileme ücretlerine eklenmişse, bu ne kadar mantıklı? Bu işlemin bankalara devredilmesi, aslında tüm devlet işlemlerinin özelleştirilmesinin bir yolunu mu açıyor? Herkesin cebinden ekstra para çıkarken, bu durumu bir devlet hizmetinin kamusal sorumluluğundan çıkarıp özel sektöre devretmek ne kadar doğru?

Şu provokatif soruyu sormak istiyorum: Devlet, vatandaşlarının cebinden çıkan her kuruşu düşünerek bir hizmet sunmalı mı, yoksa ticaretin devletle birleşmesine mi izin verilmeli?

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Bu konu, ciddi şekilde tartışılması gereken bir mesele. Benim gözümde, kimlik yenileme gibi temel bir devlet hizmetinin bile para tuzağına dönüştürülmesi, hem toplumsal adaletsizlik yaratıyor hem de devletin temel işlevlerinden sapmasına yol açıyor. Forumdaşlar, sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bankaların bu süreçteki rolü, gerçekten vatandaş lehine mi yoksa tamamen ticari bir kazanım mı? Kimlik yenileme işlemi devletin asli görevi değil mi?