2024 Bütçesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz

Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman Salı günü 2024 Birlik Bütçesini sunacak


Delhi:
Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, Muhalefetin işler ve fiyat artışları konusundaki zorlu soruları arasında bugün Modi 3.0'ın ilk Birlik Bütçesini sunacak. Bütçe Öncesi Ekonomik Anket, 2025 mali yılı için %6,5-7 büyüme öngördü.

İşte bu büyük hikaye için 10 maddelik hile sayfanız


  1. Nirmala Sitharaman'ın yedinci Birlik Bütçesi sunumunda, yeni üretim tesislerine vergi teşvikleri vermesi ve sektörler arası yerel tedarikleri teşvik ederek istihdam yaratması bekleniyor.


  2. Başbakan Narendra Modi'nin partisi BJP'nin genel seçimlerde tek başına çoğunluğu elde edememesinin ve ancak müttefiklerinin desteğiyle iktidara dönmesinin temel nedeninin iş fırsatları konusundaki hoşnutsuzluk olduğu görülüyor.


  3. Bayan Sitharaman'ın orta sınıf için vergi indirimi duyurup duyurmayacağı Bütçe konuşmasının en çok beklenen kısmı olacak. Orta sınıf seçim öncesi geçici bütçeden çok az şey elde etti, bu yüzden beklentileri yüksek.


  4. Bütçelenen mali açık, geçen mali yıldaki %5,8'e kıyasla %4,5'tir. Tam Bütçenin öncekinden daha iyi mali açık projeksiyonları sağlaması bekleniyor. Mali açık, hükümetin harcamaları ile gelirleri arasındaki farktır.


  5. Modi hükümeti altyapı geliştirmeye çok fazla odaklandı. Hükümetin planlanan sermaye harcaması (capex) 11.1 lakh crore Rs'de olup, geçen mali yıldaki 9.5 lakh crore Rs'den daha yüksektir. Hükümet altyapı yaratımını zorluyor ve ayrıca eyaletleri capex'i artırmaya teşvik ediyor.


  6. Bayan Sitharaman, ülkenin büyüme motorunun bir kısmını oluşturan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ'ler) desteklemek için adımlar atacağını duyurdu. KOBİ'lerin savunma, elektronik ve elektrikli araç (EV) üretiminde büyüme alanı var. Bu, Modi hükümetinin Hindistan'da Üret hamlesiyle uyumludur.


  7. Birlik Bütçesi 2024'ün 30 Temmuz'da geçmesi muhtemel. Muhalefet liderleri, hangi konuların gündeme getirileceği konusundaki tartışmalarında, fiyat artışı, işsizlik, kilit sektörlerde büyüme eksikliği ve tarımsal sıkıntılar konusunda hükümeti köşeye sıkıştırmaya karar verdiklerini kaynaklar söyledi.


  8. Kongre partisi başkanı Mallikarjun Kharge, Ekonomik Araştırma'yı seçme amaçlı bir alıştırma olarak adlandırdı. “…Hükümetiniz 10 yılda 140 crore Hintlinin isteklerini yerle bir etti. Ekonomik Araştırma, Modi hükümetinin başarısızlıklarını örtbas etmek için kullanılan parlak, içi boş bir zarf gibi,” diye X'te yazdı.


  9. Başbakan Modi, Ekonomik Araştırmanın Hindistan ekonomisinin güçlü yanlarını vurguladığını ve hükümetinin reformlarının sonuçlarını sergilediğini söyledi. “Ayrıca, bir Hindistan'ın Geleceği (gelişmiş Hindistan)” dedi Başbakan Modi.


  10. Hindistan'ın 2024 ve 2025 yıllarında Asya-Pasifik bölgesinin en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip olması bekleniyor. Bu, iç tüketim veya ihracattan ziyade, öncelikle hükümet harcamalarından kaynaklanıyor.
Yorum yaz
 
Üst