2022 FIFA Dünya Kupası’na yapay zeka takviyesi

MizahSarrafi

Active member
Her stadyumun çatısına kurulacak kamera sistemi ile bilgi hakemi uyarabilecek ve görüntü asistan hakemine iletilecek.

FIFA, özel kameralar ve özel bir ofsayt görüntü asistanı kullanarak yarı otomatik ofsayt tespitini denemek için Katar’daki Arap Kupası’nı kullanacak.

FIFA bu sorunu çözmek için ofsayt inceleme sürecini daha süratli hale getireceğine inandığı yapay zeka sistemleri ve yazılımlarından yardım almaya karar verdi. Tertip geçen yıl bu teknolojiyi denedi. Söylenenlere goreyse yarın başlayacak olan 2021 Arap Kupası’nda hayata geçirmeyi planlıyor.

Maçın oynandığı stadyumun çatısının yanına yaklaşık 10 kamera yerleştirecek. Alanda bulunan öbür kameralar ve sensörler, saniyede 50 defa yeniden edecek biçimde oyuncu başına 29 data noktasını takip edecek. Yani bu aslında oyuncu başına dakikada 3 bin denetimin sistem tarafınca otomatik olarak yapılacağı manasına geliyor.Tabii şayet hakemlerin gözünden kaçan bir inceleme olursa sistem müdahalede bulunabilecek.

Mevzuyla alakalı FIFA Futbol Teknolojisi ve İnovasyon Yöneticisi Johannes Holzmüller şunlarıo söylemiş oldu:

”Yapay zekaya sahip bu yeni sistem mümkün bir ofsayt ihlali için direkt VAR’a bir ikaz gönderebilecek. bu biçimdece alanda bulunmayan hakemler süratli bir biçimde konumu gözden geçirebilecekler.”

Katar’da dört stadyumda oynanacak Arap Kupası yarın başlıyor.
 
Üst